فهرست مطالب

مطالعات حسابداری و حسابرسی - پیاپی 38 (تابستان 1400)

فصلنامه مطالعات حسابداری و حسابرسی
پیاپی 38 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید علی حسینی*، فاطمه بابائی صفحات 5-22
    اسلام دین جامعی است که نظام اقتصادی آن با نظام های اقتصادی ادیان دیگر متفاوت است. نظام اقتصادی اسلام دارای مالیات های اسلامی است که ازجمله مهم ترین آن ها زکات است. زکات نقش مهمی در ریشه کن کردن فقر، تحقق رشد اقتصادی پایدار و ارتقای سطح رفاه اجتماعی در کشورهای اسلامی دارد. در بسیاری از کشورهای اسلامی تلاش های قابل ملاحظه ای برای جمع آوری، توزیع و گسترش ابعاد شمول زکات متناسب با تغییرات شرایط اقتصادی انجام گرفته است. ازآنجاکه فرض تفکیک شخصیت واحد تجاری از مالکان آن در اسلام به رسمیت شناخته شده است، در برخی از این کشورها دامنه شمول زکات نه تنها اشخاصی حقیقی بلکه واحدهای تجاری را نیز در برمی گیرد. هدف پژوهش حاضر واکاوی نظری زکات واحد تجاری و موضوعات مرتبط با آن است. دستاورد پژوهش حاضر این است که بستر مناسبی را برای سوق دادن افکار دانشگاهیان و صاحب نظران کشور به سمت زکات واحد تجاری به عنوان یکی از منابع نوین تامین مالی اسلامی فراهم می نماید.
    کلیدواژگان: زکات، زکات واحد تجاری، حسابداری زکات، استانداردهای زکات
  • سید علی واعظ*، رحیم بنابی قدیم صفحات 23-38

    نقطه شروع بسیاری از تصمیم های اقتصادی و سرمایه گذاری، آگاهی از کم و کیف سود گزارش شده شرکت به عنوان شاخصی از عملکرد مدیریت آن است. در این میان به دلیل جدایی مالکیت از مدیریت، همواره سود گزارش شده توسط مدیریت، بیانگر سود واقعی مورد درخواست سرمایه گذاران نیست. چرا که سود به واسطه عدم ارایه تعریف واحد , جامع و چارچوب مند در ادبیات حسابداری و نیز به دلیل انعطاف و خلاء استانداردهای گزارشگری مالی، این امکان را برای مدیران فراهم می کند که سود را برای دستیابی به اهداف و منافع شخصی خود مورد دستکاری قرار دهند. به عبارتی در حال حاضر سود خالص ارایه شده ترکیبی از اقلام واقعی، گاهی صوری و اقلام تخمینی است و عیوب این سود که جنبه واقعی بودن را از آن دور می کند این است که اولا معاملات صوری اساسا مبنای واقعی نداشته و در صورت کشف آن،  تقلب در گزارشگری مالی محسوب می شود دوما اقلام تخمینی و قضاوتی هم نتیجه پندارهای مدیریت است و نه دادوستدهای انجام شده و اصولا نمی توان به چنین اقلامی صفت واقعی را منتسب کرد و بالاخره مبادلات واقعی هم ممکن است از تمایلات مدیریتی مصون نمانده باشد. درنتیجه  باید از مفهوم سود واقعی چشم پوشی و به سطح سود حسابداری با کیفیت اکتفا کنیم. ضمنا بیان صادقانه سود به شکل ایده آل (از منظور تیوریک) امکان پذیر نیست و نمی توان مفهوم سود اقتصادی را به عنوان الگویی مناسب و عملی برای ارایه یک سود حسابداری با کیفیت تلقی کرد و تمسک به این مفهوم در دنیای حسابداری امکان پذیر نیست و  در نهایت جنبه های دقت و حساسیت سود نیز در حال حاضر چندان گره گشا نیست.

    کلیدواژگان: سود واقعی، سود اقتصادی، کیفیت سود، دقت سود
  • زهره حاجیها*، محمدرضا صابری روچی صفحات 39-52
    مقاله حاضر با عنوان متن کاوی و پیش بینی درماندگی مالی و با هدف پیش بینی درماندگی مالی در قالب عبارات کلیدی با استفاده از روش تکنیک متن کاوی انجام گرفته است. متن کاوی فرآیندی است که طی آن اطلاعات مفید از داده های غیر ساختار یافته (داده های متنی) استخراج و مورد استفاده قرار می گیرد. جامعه آماری گزارش های حسابرسی 50 شرکت درمانده مالی پذیرفته شده در بورس در سال 1396 که برای جمع آوری داده ها گزارشات حسابرسی سال های 1394 و 1395 مورد متن کاوی قرار گرفت. یافته ها نشان داد که اصطلاحات پرکاربرد که در طول دوره زمانی دو ساله قبل از درماندگی مالی شرکت ها بطور مستمر تکرار شده عبارتنداز؛ عدم رعایت مقررات و قوانین با 62،  مغایرت با 123، عدم حضور مدیر ذینفع با 122، کاهش سود، کاهش ارزش کالا و دارایی ها با 116، عدم دسترسی به اطلاعات و اسناد با 102، تعدیلات سنواتی با 101مورد و... لذا می توان نتیجه گرفت با توجه به واژه های استخراج شده روش متن کاوی می تواند در پیش بینی درماندگی مالی شرکت ها موثر واقع گردد.
    کلیدواژگان: پیش بینی، تکنیک متن کاوی، درماندگی مالی، گزارشات حسابرسی، ماده 141
  • فاطمه صراف*، شبنم هاشمی نژاد، گیتا سودی صفحات 53-68
    هدف پژوهش حاضر تعیین ارتباط نوسان پذیری بازار و استراتژی مومنتوم می باشد. در سالیان اخیر، به چالش کشیده شدن تیوری ها و نظریات اقتصادی مبتنی بر اصل مفهوم انسان اقتصادی موجب شده است توجه به جنبه های رفتاری و روان شناختی در میان محققین مالی افزایش یافته و رویکرد های جدیدی در قالب پارادایم مالی رفتاری شکل گیرد. یکی از تحقیقات مشهور حوزه ی مالی رفتاری استراتژی مومنتوم می باشد. مومنتوم یکی از  مفاهیم فیزیک است که بیانگر پایداری در عملکرد پیشین بوده و در علوم مالی بیانگر این است که چنانچه روش قاعده مند رفتار سهام در گذشته بررسی شود می توان پیش بینی نمود  که سهام در آینده به چه سمتی پیش خواهد رفت. در پژوهش حاضر به بررسی 193 شرکت از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1391 تا 1398 به عنوان نمونه پرداخته شده و  به منظور آزمون فرضیه های پژوهش از مدل رگرسیون چند متغیره داده های سری زمانی استفاده گردیده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بین سود مومنتوم و متغیرهای نوسان پذیری بازار و ریسک نکول رابطه ی معنی داری وجود ندارد. درحالی که بین سود مومنتوم و تمایلات سرمایه گذاران رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: نوسان پذیری بازار، تمایلات سرمایه گذاران، استراتژی مومنتوم، پرتفوی برنده و بازنده
  • مهدی بشکوه* صفحات 69-86
    تحقیقات بیشماری در زمینه شفافیت گزارشگری مالی انجام شده که نشان می دهد عوامل متعددی بر کیفیت این اقلام اثر گذار هستند.از جمله این عوامل می توان به عوامل کیفیت حسابرسی اشاره نمود. تحقیق حاضر ضمن ارایه الگوی جامع اندازه گیری شفافیت گزارشگری مالی به واکاوی میزان تاثیر پذیری آن از کیفیت حسابرسی می پردازد. برای این منظور جهت سنجش شفافیت گزارشگری مالی برای نخستین بار از رویکرد ترکیبی آنتروپی و تحلیل سلسله مراتبی(AHP) جهت وزن دهی به زیر شاخه های ویژگی های کیفی استفاده می شود. سپس با کمی نمودن ویژگی های کیفی شرکت های نمونه امتیازدهی و رتبه بندی می شوند. همچنین برای اندازه گیری کیفیت حسابرسی از مدل رگرسیون بهره گیری می شود. نمونه تحقیق شامل70 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های1388  تا 1397  است. نتایج تحقیق نشان می دهد عناصرکیفیت حسابرسی رابطه مستقیم و معنادار با رتبه شفافیت گزارشگری مالی دارند. مدل ارایه شده به دلیل استفاده کامل از ویژگی های کیفی اطلاعات حسابداری در تحقیق حاضر می تواند جایگزین یا مکمل مناسبی جهت رتبه شرکتها توسط سازمان بورس اوراق بهادار تهران باشد.
    کلیدواژگان: شفافیت گزارشگری مالی، آنتروپی، سلسه مراتبی تحلیل(AHP)، تخصص حسابرس، اندازه حسابرس
  • غریبه اسماعیلی کیا* صفحات 87-104
    بسیاری از تحولات بخش عمومی نظیر بکارگیری حسابداری تعهدی، تحولات بودجه بندی، ارتقای پاسخگویی و راهبری بهتر تحت لوای مدیریت عمومی نوین و مدیریت مالی عمومی نوین رخ داده است. در این راستا ارایه خدمات با کیفیت مناسب به شهروندان در مبادلات برای منابع مالی دریافتی، نیز نیازمند ایجاد محیطی برای مدیریت مالی عمومی پیشرفته و حرفه ای است. پاسخ گویی برای مدیریت بهتر دارایی های عمومی به وجود یک سیستم حسابداری و گزارشگری که اطلاعات مربوطی برای اهداف مسئولیت پذیری و پاسخگویی تهیه می کند، بستگی دارد. لیکن علیرغم تلاش های انجام شده در طی سه دهه گذشته، همچنان پرسش ها و بحث های حل نشده ای در رابطه با حسابداری دارایی های سرمایه ای دولتی وجود دارد. اغلب مطالعات بر شناخت برخی از دارایی های خاص نظیر دارایی های میراث ملی و دارایی های نظامی تمرکز نموده اند، برخی دیگر، رویکردی جامع برای رفتار با دارایی های سرمایه ای اتخاذ کرده اند. مطالعه حاضر به روش کتابخانه ای انجام شده است، لذا از طریق مطالعه و بررسی نوشتارهای تخصصی موجود اقدام به بررسی ابعاد موضوع نموده است. بر این اساس ضمن مرور طبقه بندی دارایی های سرمایه ای دولتی و ضرورت و اهمیت شناخت آنها و انجام مطالعه تطبیقی دارایی های سرمایه ای دولتی در کشورهای منتخب، رویکرد جامع حسابداری دارایی های سرمایه ای کریستینز و هم پژوهان(2012) و نهایتا رویکرد جامع عملی آیودا (2016) را در این زمینه مطرح و مرور می کند.
    کلیدواژگان: دارایی های سرمایه ای دولتی، شناخت و اندازه گیری، رویکرد جامع عملی
  • آسو بهرامی*، ایرج نوروش، عباس راد، عطاالله محمد ملقرنی صفحات 105-118
    هدف

      هدف اصلی پژوهش حاضر، تحلیل تقلب در صورت های مالی و تکنیک های نوین مورد استفاده جهت کشف آن به منظور تبیین آثار آن در صورت های مالی شرکت های بورس اوراق بهادار  ایران است.

    روش

    پژوهش حاضر پژوهشی توصیفی است که در آن به تحلیل  و تفسیر انواع تقلب در صورت های مالی و تکنیک های نوین مورد استفاده جهت کشف آن پرداخته شده است.

    یافته ها

    در دنیای رقابتی امروز سازمان ها با حجم زیادی از داده ها مواجهند و یکی از موضوعات مهمی که لازم است به آن توجه اساسی شود بحث تقلب در صورت های مالی می باشد، زیرا آن باعث عدم وجود شفافیت در مورد عملیات شرکت شده و زمینه مواردی چون سوءاستفاده از دارایی ها، از بین رفتن اعتبار شرکت و... می شود.

    نتیجه گیری

    رویکردهای کشف تقلب به طور کلی شامل رویکردهای فرایندکاوی و شبکه های بیزی جهت کشف تقلب کالا و اوراق بهادار؛ رویکردهای شبکه های بیزی، الگوریتم ژنتیک و... جهت کشف تقلب در صورت های مالی؛ رویکردهای یادگیری ماشین، درخت تصمیم گیری و... جهت کشف تقلب کارت های اعتباری و رویکرد رگرسیون لجستیک جهت کشف تقلب بیمه می باشد. درنتیجه تمامی اقشار درگیر جهت کشف تقلب نیاز به این ابزارها و رویکردها دارند تا به موقع تقلبات را کشف کرده و به مدیران اطلاع دهند تا آنها را پیگیری و برطرف نمایند. علاوه بر این لازم است حسابداران، حسابرسان و مدیران با رویکردهای نوین کشف تقلب جهت تحلیل کلان داده آشنا شده و بدین وسیله به تحلیل کلیه علایم خطر مرتبط با کشف تقلب پرداخته تا به نتیجه معقولانه و شفاف تری دست یابند.

    کلیدواژگان: تقلب، تقلب مالی، تقلب در صورت های مالی، تکنیک های کشف تقلب در صورت های مالی
|
  • Seyed Ali Hosseini *, Fatemeh Babaei Pages 5-22
    Islam is a comprehensive religion that its economic system is different from the economic systems in other religions. The Islamic economic system has Islamic taxes which zakat is one of the most important ones. Zakat plays an important role in eradicating poverty, achieving sustainable economic growth and promoting social welfare in Islamic countries. In many Islamic countries, considerable efforts have been made to collect, distribute and expand the scope of zakat's inclusion in line with changing economic conditions. Since the assumption of distinct entity from its owners is recognized in Islam, in some of these countries, the scope of inclusion of zakat includes not only people but also corporates. The aim of this study is a theoretical analysis of corporate zakat and related issues. The achievement of this research is to provide a suitable platform for motivation the thoughts of academics and experts of the country business zakat as one of the new sources of Islamic financing.
    Keywords: Zakat, Corporate Zakat, Zakat Accounting, Zakat Standards
  • Seyed Ali Vaez *, Rahim Bonabi Ghadim Pages 23-38

    The starting point for many economic and investment decisions is the awareness of the company's reported profits as an indicator of its management performance. In the meantime, due to the separation of ownership from management, the profit reported by the management does not always reflect the actual profits demanded by investors. Because profits due to the lack of unit definitions and framework in the past, as well as because of financial reporting standards flexibility, provides managers with the opportunity to make profits to achieve their own personal goals and interests. In other words, at present, the net profit represented is a combination of real, sometimes formal, and estimated items, and the disadvantages of this benefit, which excludes the real aspect, is that, firstly, formal transactions do not essentially have a real basis and at the time of its discovery, it is a fraud in financial reporting. In the second place, estimated items and judgments are the result of managerial thought and not transactions, and in principle, such attributes cannot be attributed to the real attribute. As a result, we should ignore the concept of real profit and take account of the level of accounting profit with regard to its quality. The honest expression of profit in the ideal form (theoretically) is not feasible or practical and the concept of economic profit cannot be considered as an appropriate and practical model for providing an earning quality in accounting and it's not possible to make that sense in the world of accounting. This research presents a new perspective on earnings quality.

    Keywords: Real Earning, Economic Earning, Earnings Quality, Profitability Accuracy
  • Zohreh Hajiha *, Mohamad Reza Saberi Rochi Pages 39-52
    The main goal of this research is to predict financial distress in terms of key words and phrases using the text mining technique. The statistical population of this research is the audit reports of 50 financially disadvantaged companies listed in Tehran Stock Exchange in 2017. Therefore, these companies were subjected to text mining in order to collect the required data for the research reports from the years 2015 and 2016. Research findings indicate that the term non-observance of regulations and rules with 162 cases, the word conflicts with 123 cases, the absence of the presence of the beneficiary's manager with 122, loss of profit, decrease in the value of goods and assets with 116 items, lack of access to information And documents with 102 cases, adjustments to 101 cases, bonds of directors with 93 cases, board approvals of 86, and ultimately accumulated losses and renewals with 85 views in audit reports. Given the extracted terms and expressions, the method of text mining can be used to predict corporate financial distress. It can also be used as a method to extract useful information from audit reports.
    Keywords: prediction, Text Mining Technique, Financial Distress, Audit Reports, Article 141
  • Fatemeh Sarraf *, Shabnam Hashemi Nejad, Gita Soodi Pages 53-68
    The aim of this study is determination of the effect of market volatility on momentum strategy. In recent years, the challenges of economic theories based on common-sense concept have increased financial researchers’ attention to behavioral aspects; Therefore, new approaches in the form of behavioral finance paradigm have been developed. One of the most well-known researches in behavioral finance field is momentum strategy. In fact, momentum is a physical concept that indicates consistency in past performance. In financial sciences it suggests that if we look at the regular behavior of stock in the past, we can forecast the direction of the stock in the future. In the present paper, a sample of 193 companies from listed companies in Tehran Stock Exchange have been investigated from 2012 to 2019. Besides, in order to test the research hypotheses, multivariate time series regression models were used. Findings show that there is no significant relationship between momentum profits and market volatility and default risk. Whereas, results indicate that there is a positive and significant relationship between momentum profit and investor sentiment.
    Keywords: Market Volatility, Investors Sentiment, Momentum Strategy, Winner, Loser Portfolios
  • Mahdi Beshkooh * Pages 69-86
    There are numerous studies on the transparency of financial reporting that shows that there are several factors affecting the quality of these items. Among these factors, we can mention the quality of audit factors. The present study, while presenting a comprehensive model of financial reporting transparency, examines the extent of its impact on the quality of the audit. To this end, an integrated approach to hierarchy analysis (AHP) is used to measure the financial reporting transparency. The regression model is also used to measure audit quality. The research sample includes 70 companies listed in the Tehran Stock Exchange between 2009 and 2018 (700 firm - years). The results of the research show that audit quality has a direct and significant relationship with the quality of profit. The higher the quality of the audit, the higher the profit quality is. Thiese results can be usefull fo all stakeholders, regulators and policy makers in iran for firms disclosure quality ranking and promoting the accounting information quality.
    Keywords: : Financial Reporting Transparency, audit size, Audit Quality, Expertise
  • Ghareibeh Esmailikia * Pages 87-104
    The NPM and New Public Financial Management  were the umbrella for many public sector reforms such transition to accrual accounting, budgeting reform, enhancing public accountability and better governance.In this regard, providing services with approprite quality to citizens requires an environment for advanced and professional public financial management. the responsibility and accountability of better public assets management depends on the existence of a sound accounting and reporting system that provides relevant information for fulfilling the responsibility and accountability purposes. But despite the efforts made over the past three decades, there are still unresolved questions and debates over government capital assets. Most studies have focused on recognizing certain specific assets such as heritage assets and military assets, Others have adopted a holistic approach to dealing with capital assets. The present research has been conducted in a library research method. So by studying and reviewing the available literature, has attempted to survey the dimensions of the subject, Accordingly, while reviewing the classification of government capital assets, the necessity and importance of recognizing and measuring them, and conducting a comparative study of government capital assets in the selected countries, A Christensen etal (2012) holistic approach to accounting for the capital assets of and finally an Ouda (2016) practical holistic approach are discussed.
    Keywords: Governmental Capital Assets, recognition, Practical Holistic Approach
  • Aso Bahrami *, Iraj Noravesh, Abbas Raad, Ataalah Mohammadi Molgharni Pages 105-118
    Objective

    The main purpose of this study is to analyze fraud in financial statements and new techniques used to discover it in financial statements of Iran stock exchange.

    Method

    This research is a descriptive research in which to analyze and interpret the types of fraud in financial statements and new techniques used to discover it.

    Results

    In today's competitive world, organizations face a huge amount of data, and one of the major issues that needs to be addressed, is the issue of financial statement fraud. Because  it cause lack of transparency about operations of the company and cause issues such as asset misappropriation, loss of company credit and so on.

    Conclusion

    Fraud detection approaches generally include Bayesian Process and Networking approaches for detecting commodity and securities fraud; Bayesian Networking approaches, Genetic Algorithm etc to detect financial statements fraud; machine learning approaches, decision tree etc to detect credit card fraud and logistic regression approach to detect insurance fraud. As a result, all groups involved in fraud detection need these tools and approaches to detect fraud in a timely manner and to inform managers to track and resolve them. In addition, accountants, auditors and managers need to be familiar with new approaches to fraud detection for metadata analysis, thereby analyzing all the risk-related signs of fraud detection and achieving a more rational and transparent result.

    Keywords: Fraud, financial fraud, Financial Statement Fraud, Fraud Detection Techniques